Yksittäispakkaukset
Cernitillä voit muotoilla sekä yksinkertaisia että taiteellisesti vaativia esineitä. Cernit tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden olla luova. Kaikki mallit alkavat aina perusmuodosta eli pallosta, lieriöstä, nauhoista, kartioista ja levyistä.

Ennen varsinaisen muotoilutyön aloittamista mietitään, mikä on esineen perusmuoto. Esimerkiksi ruusunlehti on litteäksi painettu pallo, jonka reunoista muodostetaan lehden ääriviivat, ja johon lehtisuonet kaiverretaan veitsen selkäpuolella. Yhdistämällä Cernitiä ja muita materiaaleja, kuten esim. lasia, korukiviä ja höyheniä saadaan erittäin kauniita kokonaisuuksia. Muovailijan työkalut ovat yksinkertaisia: veitset, hammastikut…..

Seuraavat säännöt helpottavat Cernitillä työskentelyä: Käsien ja työskentelyalustan tulee olla täysin puhtaat. Materiaali reagoi voimakkaasti eri lämpötiloihin: lämpö tekee sen notkeaksi ja kylmyys jähmeäksi, jolloin se sopii hyvin kuvanveistoon. Cernitin kovuutta voi säädellä lämmöllä: uuni lämmitetään 40-50 asteeseen ja materiaalin annetaan lämmetä 5 minuuttia. Jos materiaalin tulee olla notkeaa, muovaillaan sitä niin kauan kun se on lämmintä.

Kun Cernittiä on ensin kunnolla käsitelty (vaivattu ja venytelty), ja se on käsittelyssä lämmennyt, sitä on helppo muotoilla: kaulia siitä ohuita muotoja tai tehdä siihen painokuvia. Kylmällä vedellä poistetaan sormenjäljet sekä irrotetaan Cernit muista materiaaleista. Jos Cernit käsiteltäessä muuttuu liian notkeaksi, laitetaan se hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Cernit ei kuivu ilman vaikutuksesta, mutta sitä tulisi kuitenkin säilyttää viileässä.

Kovettaminen
Cernit-massasta muovaillut esineet kovetetaan sähköuunissa leivinpaperilla päällystetyn pellin päällä paistaen. Uunin lämpötilaksi riittää 100-130 astetta ja paistoajaksi 5-30 minuuttia esineen paksuudesta riippuen.Kiertoilmauunissa esineet kovettuvat 100 asteessa. Jotta vältyttäisiin ylikuumentamiselta, olisi suositeltavaa tehdä ensin koe pienellä palalla Cernit-muovailuvahaa. Paistettaessa materiaali notkistuu niin paljon, että ohuita esineitä olisi syytä tukea. Kun kovetetaan esine, jossa on eripaksuisia osia, voidaan paistaminen suorittaa useammassa vaiheessa. Kovetettaessa mahdollisesti tulevat halkeamat voidaan täyttää muovailuvahalla, ja esine voidaan paistaa uudelleen.

Cernitin viimeistely
Kun esine on kovettunut , sitä voidaan työstää mekaanisesti ( veistää, sahata, hioa) sekä maalata ja koristella mitä moninaisimmilla tavoilla. Maalaukseen sopivat vesi- ja akryyliväri kuten myös jauhemaiset koristeluaineet. Ennen maalausta esine tulisi pestä astianpesuaineella ja vedellä tai hioa mahdollisimman hienolla hiekkapaperilla (400). Näin varmistetaan värien tarttuminen. Maalauksen jälkeen värit kiinnitetään lakalla.

Maali, lakka ja liima
Cernit-töiden maalaamiseen sopivat oikein hyvin vesivärit ja vesiohenteiset askartelumaalit. Lakkaus onnistuu parhaiten Cernit lakalla. Spray-, metalli- ja kynsilakat eivät sovi tähän tarkoitukseen, koska ne syövyttävät vahapinnan. Metallivaikutelma saadaan aikaan metallijauheella, joka voidaan sirotella jo ennen kovettamista. Lämmönkestävät korukivet voidaan upottaa muovailuvahaan ennen paistamista. Kiinnittämiseen sopivat nestemäiset liimat, jossa ei ole kovettajaa (esim. Uhu, Pritt).

Muistettava Cernit-massaa käsiteltäessä
Ohjeet on luettava tarkkaan ennen työskentelyn aloittamista. Massaa ei saa ylikuumentaa, sillä siitä saattaa tällöin erittyä terveydelle haitallisia höyryjä. Paistamisen aikana on huolehdittava työskentelytilan riittävästä tuuletuksesta ja lämpötilaa on seurattava. Cernit-massaa ei saa paistaa mikroaaltouunissa.

Cernit on harrastuskäyttöön tarkoitettu tuote, eikä sitä ole tarkoitettu lasten leikkikaluksi. Lapset voivat käsitellä massaa aikuisten valvonnassa. Cernit-massaa ei saa nuolla eikä nielaista. Kädet ja työkalut on puhdistettava huolellisesti työskentelyn jälkeen.

Anna mielikuvituksesi lentää, kun muovailet Cernitillä!